Kahve Kavurma Makinaları
Kaliteli ve zengin aromalı bir kahve deneyimi için kahve çekirdeklerinin yetiştiği iklim, toprak ve coğrafi özellikler etkilidir. Daha nitelikli ve lezzetli bir aroma için ise kahve çekirdeklerini kavurmak önem kazanır.
Kahve Kavurmanın İncelikleri
Günümüzde kahve tüketimi tarihte eşi benzeri görülmemiş biçimde artış göstermiştir. Hemen hemen her sokakta bir kahve dükkanı görmek oldukça sıradan hale gelmişken özel kahve kavurma ve demleme seçeneği sunan 3. nesil kahve atölyeleri, kahve tüketiminin rafine bir zevk olarak kabul görmesini sağlıyor. Espresso, filtre ya da mocha gibi onlarca kahve çeşidinin yanı sıra kahve çekirdekleri de bir o kadar karakteristik özelliklere sahiptir. Kahve kavurma yöntemlerinin yanı sıra demleme ve dinlendirme usulleri de deneyimin iyileştirilmesi yönünde olumlu bir etki yaratıyor.
Kahve; üretim, muhafaza, dağıtım ve tüketim aşamaları olmak üzere arkasında çok ciddi bir emek yatan lezzetlerdendir. Kahveden alınacak deneyimin iyileştirilmesi ve ağızda aromatik bir lezzet bırakması için kahveyi doğru yöntemlerle kavurarak aromayı ön plana çıkarmak hassas ve detaylı bir süreci ifade eder. Geleneksel kahve kavurma yöntemlerinde kahve çekirdeklerinin çok yüksek ısıya sürekli ve doğrudan maruz kalmasıyla nitelik kayboluyor; enerji tasarrufu ve verimde ciddi bir kayıp yaşanıyordu.
Endüstriyel kahve üretim tesisleri ve insan sirkülasyonunun yüksek olduğu kahve dükkan ve atölyelerinde kullanılan kahve kavurma makinaları kısa sürede yüksek hacimli çekirdeği kavurma prensibine bağlı olarak çalışır. Tat ve çekirdek skalası oldukça geniş olan kahve çekirdeklerinde makinelerin durmaksızın çalışması sebebiyle açığa çıkan yüksek ısı kıyılan veya kavrulan kahvenin lezzetini kırıyor; işletme sahiplerinin de makine işletim maliyetlerini artıyor. Standart kahve kavurma makinelerinde soğutucu fan ve motorla sağlanan kavurma işlemi, uzun vadeli kullanımlarda ciddi bir kalite kaybına sebep oluyor.
Özellikle espresso ve filtre kahve gibi ince kıyılan kahve türlerinde meydana gelen ısı, çekirdekteki aromanın neredeyse tamamen kaybolmasına sebep olmaktadır. Buradan hareketle yüksek verimli, enerji tasarruflu ve kaliteli kahve için kazan, tambur ve fan hızı, sabit ve değişken sıcaklık değerleri, karıştırıcı kollar ve emisyon oranı gibi önemli elementlerin hassas ve detaylı bir işleme hizmet etmelidir. Kahve kavurma makinelerinden yavaş, pahalı ve kalitesiz ürün almamak için nitelikli ısı yalıtımı, manuel ve otomatik müdahale seçeneği ve uzun vadeli kullanım şansı hayati önem taşır.
Kahve Kavurma Çeşitleri
Kahve demleme yöntemlerinin yanı sıra kahve kavurma çeşitlerinde de bir bilinçlenme söz konusu. Bireysel kahve tüketiminde kahve tiryakilerinin kendi kavurma ve çekme yöntemleri üzerine yapılan konuşmalarda en sık sorulan sorulardan biri “kahve kavurma çeşitleri nelerdir?” olarak karşımıza çıkıyor. Kahve kavurma çeşitleri;
- Açık Kavurma: Kahve aromasının en yoğun şekilde hissedildiği kavurma yöntemidir. 180–205°C arası sıcaklıklarda işlem gören kahve çekirdeği maruz bırakılan ısı sebebiyle su kaybederek genleşir ve öğütmeye hazır hale getirilir.
- Orta Kavurma: Kahve dükkanları ve atölyelerinde içtiğimiz kahvelerin ezici çoğunluğu bu yöntem ile kavrulur. Ortalama 210–220°C arası ısıya maruz bırakılan kahve çekirdekleri artan sıcaklık nedeniyle asidik bir tada bürünür. Çekirdeğe uygulanan ısının miktarı arttıkça kahve çekirdeğinde saklı olan aromada kayıp yaşanır.
- Koyu Kavurma: “Dark Roast” olarak da bilinen koyu kavurma yönteminde 240–250°C arası bir ısı söz konusu olup, espresso gibi yoğun lezzetlerin elde edilmesi için uygulanan bir çözümdür. Yakın zamanlara kadar kahve sektörünün öncüsü ve önderi olan Starbucks tüm kahvelerinde koyu kavurma yöntemini tercih ediyordu.
Kahve kavurma ve öğütmeyi bir sanat olarak benimsiyor; kahve tutkunuzu paylaşmak için sabırsızlanıyoruz! Kahveye karşı tutkumuz 1978 yılında İzmir’de kurulan atölyemizde başladı. Ürün geliştirmemizde insan sağlığını, paydaşlarımıza karşı sürdürülebilirliği ve ürün performansını ilke edindik. Bu ilkelerimiz de şirketimizin geçmişten bugüne kadar başarılı bir hizmet vermesini sağladı. Endüstriyel kahve üretim tesisleri ve atölyeleri ile kahve dükkanlarına yönelik geliştirdiğimiz kahve kavurma, öğütme ve saklama cihazlarımız hakkında detaylı bilgi almak için www.altincagmakina.com web adresini ziyaret edebilir; bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!